Între noi și cer sunt mii de culori și imagini. Între noi și ceilalți oameni sunt mii de povești. Poveștile pot vei înspre noi prin cărți, prin filme, prin muzică sau prin fotografii.
Fotoclubul din Gura Humorului a existat în mintea, inima și … literatura oamenilor locului cu mult înainte ca cei mai mulți dintre membrii lui de astăzi să se fi născut. Un fotoclub pe care unii l-au visat, alții l-au numit, alții i-au dat un nume, și un re-nume. Un fotoclub care se leagă prin sute de rădăcini și de aparatele de fotografiat SMENA, ZENIT, LIUBITELI, ZORKI, de minunatele aparate PRACTIKA, de FLEXARET, aparatul minune pe care îl avea Lucian Năsulea; de filmele Azo Mureș, Agfa, Orwo, care ocupau frigiderele pasionaților de fotografie.
Fotoclubul de astăzi se re-prezintă la umbra Mărului de pe Runc, devenit personaj de poveste, un copac solitar și bătrân, vechi de când lumea, chinuit de vânturile cerului și anii pământului. Cu toții l-am văzut conturându-se pe oglinda cerului, pe norii-acoperiș, crescând hotărât din pământul rotund al Vârfului Toaca. Un copac mic și încăpățânat, martor tăcut și înțelept al celor trecute și prezente, al tumultului orașului. Spectator privilegiat al dansului apusurilor și răsăriturilor. Credem că Mărul de pe Runc s-a născut în timpul unui apus miraculos, asemenea celui care tronează pe afișul vernisajului nostru de astăzi. L-am văzut pe Mărul acesta și de aproape, atunci când, în copilărie, căutam fragi sau pipingi, sau atunci când alergam prin iarbă înaltă. L-or fi văzut și alți oameni frumoși, veniți la coasă vara și după lemne iarna, oameni trudiți și senini, care duc imaginea Mărului în sufletele lor, tot un fel de fotografie semeață.
Acum Fotoclubul Mărul își are primul versinaj, după multe dimineți și multe seri petrecute acolo sus, pe Runc, cu aparate digitale sofisticate, cele prin care ne trecem emoțiile dintr-o istorie în alta, dintr-o poveste în alta, dintr-o generație în alta.
Expoziția, înscrisă în calendarul Lunii Fotografiei în România, cuprinde 43 lucrări fotografice realizate de 12 autori humoreni.
Manifestarea se desfășoară sub Patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și al Institutului Cultural Român București, cu sprijinul Federației Internaționale de Artă Fotografică - FIAP și al Asociației Artiștilor Fotografi din România - AAFR.
Comentarii
Trimiteți un comentariu