Treceți la conținutul principal

Diana fermecata 1

Pe Diana nu am cunoscut-o niciodată. Ar putea fi mai multe persoane pe care într-adevăr le-am cunoscut, numai că întâlnind-o doar în spatele unei ferestre micuțe de pe messenger, nu pot fi sigur de nimic.

Știu doar că Diana e foarte înaltă. Mă gândesc râzând că mai toate bunele mele prietene sunt înalte. Zâmbesc complexului meu de inferioritate împotriva căruia am luptat cu determinare tot timpul. Cu determinare, opunându-i, desigur, o anumită doză de nebunie. Mă întreb cum își va găsi Diana o pereche pe măsură și zâmbesc din nou. Pe de altă parte, și ce dacă partenerul ei ideal ar fi cu mult mai scund? La urma urmei, atâta verticalitate în plan orizontal dispare. Eventual și incompatibilitățile.

Mă gândesc din nou la mine și râd din nou.

Diana este extrem de inteligentă. Un tip de inteligență compatibilă cu a mea, imperfectibilă. Râd mult cu ea în lungile noastre sesiuni yahooistice. Faptul că îmi redă un râs de care îmi era dor, de care primăvara asta nu prea a făcut abuz, îmi injectează un clocot și o foială melodramatică încântătoare.

Încă de la primul schimb de mesaje, Diana se declară fermecată. Cică îi place râsul meu. Râd ca să îi fac plăcere. E ușor să râd din emoticoane. Și chiar și mai ușor să râd pe bune. Și pentru că Diana nu e lângă mine, și pentru că râdem separat, ne saltă în priviri gogoloaiele galbene altminteri inexpresive. De parcă messul ar fi mai expresiv!

Îi spun că pentru mine Diana este o trestie gânditoare și mă enervează Pascal. Blaise Pascal. De unde o fi scos el inepția asta, că omul e cea mai fragilă ființă din emisfera biologicului? Nici pomeneală. E unul dintre animalele cele mai puternice, de un succes teribil în evoluție, de o adaptabilitate fenomenală, fapt care i-a permis să trăiască și la 45 de grade plus și la 45 de grade minus, și la mare, dar și la altitudini de 4000 m, pe uscat și pe mare, în aer și în foc. La societățile pe care le-a creat omul, e de mirare ce teribil instinct de conservare l-a însoțit pe parcursul întregii sale istorii.

Diana e la fel. Pare firavă și bleagă, moale, dar zace în ea o armată întreagă de fiare sălbatice, dealminteri și în ochi îi joacă din când în când vreo 20 de draci o horă îndrăcită

Pare măcar nesigură cu toată verticalitatea ei înșirată în plan perpendicular pe sol, și când colo îți retează peste ochi dovezi de robustețe, vigurozitate, de nu poți decât să îți regreți clipele de slăbiciune când te apropiai compătimitor să îi potrivești o șuviță rebelă pe frunte.

Prima dată când m-a copleșit cu adevărat, a fost la un congres la care ea nu a venit. În prima zi. Rămăsese stabilit că ne vedem, că bem cafele împreună, că, în fine, o grămadă de planuri. Am venit în București, iar Diana ta rămas în lumea ei virtuală. Au apărut alți oameni, unii memorabili, poate o fi fost și ea și nu mi-am dat eu seama că e ea. Nu ma recunoscut-o ca fiind Diana de pe mess. Pe de altă parte, din discuțiile ulterioare, se pare că Diana chiar fusese prezentă. Mă rog. Mistere inerente contactului dintre lumea virtuală și cea istorică.

Diana e antipatică dimineața. Trebuie să își bea cafeaua, lucru pe care probabil trebuie să îl facem toți. Și pentru că își recuperează zâmbetul încetul cu încetul probabil chiar la ora asta, îmi dau seama că vreau să spun povestea Dianei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Astăzi am regăsit-o pe Mihaela. Zidul plângerii mele

Astăzi am regăsit-o pe Mihaela, ea nu știe, doar eu, cu ajutorul lui Alladin, am dibuit-o ascunsă după niște ochelari de soare, neschimbată după ani, Mihaela a apărut în viața mea nu știu exact de unde, mi-a pus o ordine esențială în viață, în viitor, și a dispărut pentru, iată! 23 de ani. Mă mai gândeam din când în când la ea, nu știu de ce toți cei din Teatrul Pod îi spuneau Veri, mă întrebam ce o mai fi făcând, pe unde o mai fi cântând, sau ce știu eu, jucând teatru, Mihaela are o voce care nu e de pe pământul ăsta, e o voce de pe un fel de stea de unde izvorăște muzica, sau dintr-un echilibru cosmic exact cum îl descriau grecii, pe care doar ea l-a găsit și de acolo își ia un fel de liniște care reușește să ți-o transmită pe toată, vocea Mihaelei nu ajunge în timpane ca toate vocile, ci undeva unde se fac zilele și nopțile vieții tale, nu am mai ascultat-o de 19 ani, știu exact pentru că eu eram mamă de fată mică, și, ca orice casnică și gospodină la  cratiță, îmi creșteam beb...

Chitara lui Lorca

Eu sunt îndrăgostită de Granada, unde... oare cu ce să încep? cu Isabela Catolica copleșită de Alhambra, cu Columb care pleacă spre India lui tot din Granada, în timp ce ultimul rege maur, Boabdil, pleca și lua cu el un adevărat imperiu cultural, pe care Europa l-a pierdut iremediabil, despre Facultatea mea unde Lorca își juca piesele de teatru, sau terasa hotelului din fața facultății, unde Lorca și-a dormit ultimele două nopți, lăsând în urma lui o durere pe care fiecare granadin o duce cu evlavie, din tată în fiică, asta ca să mai schimbăm un pic formulările, tot așa cum pe Lorca îl plâng țiganii din Sacromonte acolo unde s-a născut flamencoul, și unde poate că Lorca a învățat să cânte la chitara lui, care prin jocuri fantastice ale destinului, a ajuns în brațele lui Pepe, fratele cel mai mare al mamei lui Antonio Banderas, cel care a crescut-o, de fapt, pe ultima născută a familiei, cea de-a șaisprezecea!, singurul membru al familiei care nu a ajuns să își cunoască mama, dar uite ...

Pe schiuri, la Humor

Despre copilăria mea , sau Despre Rață și visul lui, sau Despre un primar și jumătate aflat la un mandat şi jumătate, sau Despre dreptul individului de a visa și dreptul istoriei de a-i distruge visul, sau Despre istoria ca recompensă și ca răsfăț foto: Ovidiu Șancariuc , așteptînd La Mesteceni acest asfințit Gura Humorului este un oraș mic, pitit printre coline și obcini, la răscruce de cărări către mănăstiri celebrisime. Uitat sus pe hartă, plin de orgolii neînțelese de nimeni, orașul meu a avut dintotdeauna energii absolut impresionante. Că oriunde m-aș afla rămîn om al locului meu de origine e pe jumătate adevărat. Pentru că adevărul întreg este că niciodată nu m-am simțit mai humorean decît acum, cînd trăiesc într-un Alicante mediteranean, cu mandarini plini de rod în decembrie, cu portocali plini de floare în februarie; cînd văd la știrile în limba spaniolă (catalană, pe alocuri) că sudul României e înghițit de zăpezi și viscole; cînd e inutil să îmi mai cumpăr cizme, din moment ...