Treceți la conținutul principal

Joc de identitate...

- Și eu ce mă fac, Măria Ta?

- Tu? Da cine ești tu?

- Eu îs..., slujitoarea Măriei Tale. Mi-am pierdut brațul stîng luptînd alături de Măria Ta. M-a răsplătit Măria Ta cu generozitate și pentru vitejia de care am dat dovadă în lupte, pentru însănătoșirea grabnică a oștenilor Măriei Tale, adăpostiți în sfînta mănăstire și pentru cronica domniei Tale, pe care am scris-o în Mănăstire la Pătrăuți, o cronică din cele pe care o să le folosească Miron Costin, Ureche, Neculce și o să le placă și o să creadă în cronica mea.

- Da, nume, n-ai?

- Am unul, cel mic, Măria Ta. Oana, m-a numit așa mama întru cinstirea fiicei Domniei Tale. Aveam și nume de familie, Măria Ta, mă numeam Covaliu, dar m-a pus păcatul sa divorțez și acum am rămas fără. Fără numele de familie, care era al soțului. Numai CNP-ul și grupa sanguină au rămas intacte după divorț.

- Ia-l pe a lu tac-tu înapoi. Ăl de l-ai avut de la bun început.

- Măria Ta, apăi era prea mare netrebnic tatăl ista al meu, Marica Ion se numea, o fugit prin străinătățuri de cînd eram eu pruncă și o uitat de mine. Acu cînd vorbește despre copiii lui, pe mine mă uită, zice numai de ăia pe care i-a făcut în Franța. Nu i-aș lua numele mai departe. Mi-e urît numele lui.

- Păi și vrei un nume numa al tău? Acu, să îl inventăm special pentru tine??

- Dacă s-ar putea, Mărite...

- Cel mai frumos nume ți-l dau, să-l sfințești de acu în veacu veacului: Ursache!

- Păi ăsta e numele bunicului meu, Sfinția Ta.

- Tocmai de aia! Și dacă nu îți e de ajuns, mai ia unul: Rîșcanu!

- Ăsta e numele bunicii mele!

- Așa e! Numele tău de azi înainte va fi Oana Ursache Rîșcanu, în amintirea sfinților tăi bunici! Numele astea să le iei și să le sfințești cum te-i pricepe!

- Nesfîrșită ți-e înțelepciunea. Măria Ta!

Comentarii

  1. And yet, for all that, I do know who you are. I've known all along.

    RăspundețiȘtergere
  2. They say that an anonimous message shouldn´t been taken care of, and I strongly believe that if the humans were less concerned with their names and signature, the world would have been a better place; if their aim was just to remain anonimous.
    So, here I am, talking your language, I say only that I´m glad you have recongnised me from the beginning, without knowing anything, without needing any identification.
    Another anonimous.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Nici o poveste. Mercedes- Beatrice Birzescu- Titeica

Nu prea învăț nimic de la viața mea. Îmi place de o bucată de timp să fiu leneșă și să ignor. Să amân. Să nu fac nimic.Sau, dimpotrivă să vreau să mă sufoc dacă nu fac lucruri. Doamne, și câtă treabă am de făcut. Nu aveți idee. Să termin camera lui Mihnea, acum că am schimbat parchetul, să schimb cât mai repede mobila din sufragerie că nu o mai pot suporta, să repar globurile de la roata asta care ține loc de lustră, poate schimb și geamul de la bucătărie, pentru că m-am zgârcit anul trecut, să îmi iau bicicletă, motocicletă și mașină, să termin de cusut tot coșul de haine care trebuie modificate. Nu mai pomenesc de trebile profesionale, să termin cele trei articole începute, să editez volumul congresului, să mă apuc de scris cursul, să pun ceva bani deoparte să schimbăm cât mai repede acoperișul de la târlă, să tratăm fagul cel mare, să fac ordine în fotografiile împrăștiate fără noimă prin sute de cd-uri. Să îmi sun prietenii. Am uitat de traducerile care ar trebui revizuite și trim…

Lucian. Și Cojocar. Și Constantin

Astăzi am regăsit-o pe Mihaela. Zidul plângerii mele

Astăzi am regăsit-o pe Mihaela, ea nu știe, doar eu, cu ajutorul lui Alladin, am dibuit-o ascunsă după niște ochelari de soare, neschimbată după ani, Mihaela a apărut în viața mea nu știu exact de unde, mi-a pus o ordine esențială în viață, în viitor, și a dispărut pentru, iată! 23 de ani. Mă mai gândeam din când în când la ea, nu știu de ce toți cei din Teatrul Pod îi spuneau Veri, mă întrebam ce o mai fi făcând, pe unde o mai fi cântând, sau ce știu eu, jucând teatru, Mihaela are o voce care nu e de pe pământul ăsta, e o voce de pe un fel de stea de unde izvorăște muzica, sau dintr-un echilibru cosmic exact cum îl descriau grecii, pe care doar ea l-a găsit și de acolo își ia un fel de liniște care reușește să ți-o transmită pe toată, vocea Mihaelei nu ajunge în timpane ca toate vocile, ci undeva unde se fac zilele și nopțile vieții tale, nu am mai ascultat-o de 19 ani, știu exact pentru că eu eram mamă de fată mică, și, ca orice casnică și gospodină la  cratiță, îmi creșteam bebelu…